Muistoja vuosien varrelta

Henkilöhaastattelussa Risto Tolonen

Muistoja vuosien varrelta -tarinamme jatkuu henkilöhaastattelulla. Haastateltavana on Risto Tolonen, joka on tehnyt pitkän uran säätiössä ja ollut mukana kehittämässä säätiön toimintaa vuosina 1997-2005. Risto toimi säätiössä ensin viitisen vuotta projektipäällikkönä ja sitten kolmisen vuotta kehittämispäällikkönä, jolloin hänen vastuullaan oli toiminnan kehittäminen sekä kaikki säätiön projektit.

Raina ensimmäisten alan mullistajien joukossa

Tuohon aikaan 1900-luvun lama ja lainsäädännön muutokset toivat haasteita suojatyökeskusten toimintaan. Suojatyökeskusten toiminta oli vaakalaudalla ja niiden toiminnan pelättiin jopa loppuvan kokonaan. Tämä näkyi myös Raina-suojatyökeskuksen toiminnassa. Huonontuneen työllisyystilanteen vuoksi suojatyön tarvitsijoiden määrä oli kuitenkin suurempi kuin koskaan ennen. Muuttunut työllisyystilanne ja sen myötä muuttunut tarvitsijoiden joukko asetti suojatyökeskukset murrokseen, joka johti kokonaisvaltaiseen toimintatavan muutokseen. Näiden uudistusten pyörteissä syntyi Sosiaalipalvelusäätiö Raina 10.12.1997. Säätiön tarkoitukseksi määriteltiin tuolloin edistää vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden kuntoutusta, kouluttautumista ja työllistymistä ja järjestää tätä tukevaa toimintaa. Nämä samat tavoitteet ohjaavat edelleen Ote-säätiön toimintaa.

Risto Tolonen valittiin projektipäälliköksi, uuteen Raina -säätiöön. ”Vedin tuetun työllistymisen projektia Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksessa ja osallistuin Kuopion, Rainan ja Laptuotteen keskusteluihin alan kehittämisestä. Yhden kokouksen loppuessa Laptuotteen silloinen toimitusjohtaja Arto Alaranta vihjaisi, että heillä ja Rainalla on alkamassa yhteinen projekti ja siihen haetaan projektipäällikköä viikonvaihteen lehdessä. Hain ja tulin valituksi”, kertoo Risto. ”Työn sisältö kiinnosti minua ja pääsin palaamaan Savosta kotiin Turkuun”, tarkentaa Risto.

”Raina oli ensimmäisten alan mullistajien joukossa. Koko ajattelutapa osatyökykyisten, paljon tukea tarvitsevien ja heikosti työelämään kiinnittyneiden henkilöiden työllistymisessä muutettiin”, täsmentää Risto. ”Henkilöstön osaamista kohennettiin ja rakennettiin uudet yhteistyökuviot. Alan uusia tuulia katsottiin aina kiinnostuksella ja niitä pilotoitiin omassa toiminnassa. Katse oli aina koko toimialan kehittämisessä kansallisesti ja kansainvälisesti. Muutosten myllerryksessä olleen Rainasäätiön alkuvaiheessa riitti haasteita. Murrosvaiheessa oleva säätiö haki vielä yhteistä kuviota ja alku oli jopa myrskyistä johdon, henkilöstön ja hallituksen etsiessä yhteistä kuviota. Arto Alarannan tultua toimitusjohtajaksi alkoi säätiön määrätietoinen kehittäminen”, kertoo Risto.

”Muutosten jälkeen ensimmäiset vuodet olivat mullistavia palvelujen tuotannon osalta ja se heijastui myös asiakkaiden kokemuksiin myönteisesti. Tavoitteellisuus ja kumppanuus ovat olleet tärkeä voimavara kaikessa säätiön toiminnassa”, listaa Risto.

Hauskoja muistoja säätiövuosilta

”Kyllä sitä on naurettukin, sillä hauskojakin tapahtumia vuosien varrelle mahtuu monia”, kertoo Risto. ”Yksi mieleenpainuvimmista oli, kun projektini piti kehittämispäivän hankehenkilöstölle Kalastajatorpalla Helsingissä. Kun kirjauduimme hotelliin, vastaanottovirkailija kysyi minulta jotain, mitä en kuullut mutta mutisin jotain myönteistä. Sain avaimen ja menin huoneeseeni, jolloin tajusin, mitä hän oli kysynyt. Sain nimittäin sviitin, jossa oli olohuone, työhuone, makuuhuone, kylpyosasto ja pieni keittiö. Illalla haimme ruokaa Kotipizzasta ja juomaa huoltoasemalta ja nautimme ne komeasti Artekin kalusteilla sisustetussa huoneistossani”, naurahtaa Risto.

”Raina on ollut oma työllisyyspalvelujen ammattikouluni ja yliopistoni. Siellä opin katsomaan aina muutaman askeleen kauemmas enkä tyytymään nykytilaan. Monista työtovereista on hyviä muistoja, joidenkin kanssa pidämme edelleen yhteyttä. Toki työyhteisössä myrskysi välillä reippaastikin. Nyt katsoessani noihin vuosiin, tunnen kiitollisuutta. Rainan vuodet opettivat minulle lähes kaiken toimialasta, tavoitteellisen ja yhteistyöhakuisen työotteen ja myös itsestäni työntekijänä ja johtajana ja johtamisen kohteena”, sanoo Risto.

Terveiset Ote-säätiölle

”Miten säätiö voi olla jo noin vanha, kun minä olen näin nuori”, sanoo Risto pilke silmäkulmassa. ”Toivotan paljon töitä ja menestystä jatkoonkin! Olette jo näyttäneet, että pystytte luovimaan monissa muutoksissa oikein mainiosti. Toivon ennakoivaa työotetta, rohkeutta ja avoimuutta tärkeässä työssä”, toivottaa Risto.

Skip to content